Hvorfor bruke urtekosmetikk

Mennesker har i tusener av år brukt urter og oljer til hudpleie. Fra de tidligste tider var det mest som sårpleie, men etter hvert ble de også brukt forebyggende. Å smøre huden inn med dyre- eller plantefett som beskyttelse mot såvel kulde som sol og tørr vind var for mange folkeslag en livsnødvendighet. Menneskenes kunnskap om urter og oljer har utviklet seg og gått i arv, muntlig og skriftlig, gjennom tusener av år. Mye av denne kunnskapen ble lagt bort da vi fikk kjemisk fremstilte preparater. Dette var produkter som var enkle og fremfor alt rimelige å fremstille, det ble ensartet kvalitet og holdbarheten var nærmest uendelig. Basen i disse preparatene er parafinolje, (paraffinum liquidum el. Sodium, petrolatum), som er en destillasjonsrest fra jordolje, og vann, som regel tilsatt syntetisk parfyme. Parafinolje, som er en fettsyrefri olje, vil normalt ikke absorberes av huden. Men ved bruk av moderne emulgeringsmaskiner blir oljen kraftig finfordelt . Den trenger ned i vevet og kan gi unormal cellevekst og svulstaktige dannelser. (Jeg har  i løpet av den tiden jeg har laget urtekosmetikk  sett mange eksempler på dette. Jeg har også opplevd det gledelige at når de går over fra "tradisjonell" kosmetikk til naturprodukter forsvinner plagene til slutt helt.)

For å blande olje og vann til krem trengs en emulgator. Et svært vanlig produkt er triethanolamin som også er et råoljedestillat. Triethanolamin kan i seg selv virke lokalirriterende på hud , øyne og nese. Det kan taes opp direkte gjennom huden og gi skadevirkninger på lever og hjerte. Hva verre er: når ethanolaminer går i forbindelse med kroppens egne nitrater dannes kreftfremkallende nitrosaminer inne i kroppen. Derfor: les innholdsfortegnelser, og styr unna alt som inneholder triethanolamin! Den finnes også i babyprodukter og preparater du kjøper på apoteket og i helsekostbutikker.

Kaldpressede planteoljer inneholder fettsyrer og vitaminer som er viktige for å bevare hudens naturlige funksjon ( d.e. regulere kroppens indre temperatur, beskytte mot bakterier ol. oppta oksygen, avgi avfallstoffer.) Urteuttrekk sammen med glycerin og planteekstrakter tilfører huden fuktighet og hjelper til med å bevare den . Melkesyrefett gir huden riktig pH-balanse, det styrker de "snille" bakteriekulturene, men gir dårlig grobunn for de skadelige. Aloe Vera er vidunderlig  legende og helende ved tilnærmet alle hudplager. Den virker også lindrende ved kløe, insektstikk, brannskader, solforbrenning m.m. Kamille og ringblomst er begge infeksjonshemmende og sårlegende. De virker beroligende, fremmer dannelse av nytt vev, og er lindrende på eksem og ømtålig hud. Viamin A (Retinol) og E (D-Alfa-tokopherol) har begge en god effekt på tørr og følsom hud. Allantoin, som er pulverisert rot fra Valurt-planten, har legende effekt på sår og eksem,og demper allergireaksjoner.

Alle disse råstoffene er gamle og velkjente preparater til fremstilling av såvel farmasøytiske som kosmetiske produkter. Jeg får stadig positive tilbakemeldinger på mine kremer og lotions, noe som bare styrker min tiltro til ren naturkosmetikk.

Essensielle fettsyrer i hudpleieprodukter.

Ordet essensiell betyr vesentlig. Det tilsier at fettsyrer er vesentlige. Fettsyrer må tilføres utenfra.

Vi deler fettsyrer inn i tre hovedgrupper: de mettede, en-umettede og fler-umettede. Det snakkes mye om fettsyrer i forbindelse med kostholdet vårt. Særlig er det de fler-umettede Omega-fettsyrene som blir anbefalt. Men det legges lite vekt på behovet for fettsyrer i hudpleieprodukter. Tvert om brukes det nesten bare parafinoljer (Paraffinum liquidum el. sodium, petrolatum og lignende). disse brukes som såkalte "bæreoljer for diverse tilsetningsstoffer. Vi opplever at fuktgivere (vann) og forskjellige "mirakelstoffer" trekker inn i huden, mens den syntetiske oljen blir liggende igjen som en fet film og hindrer hudens naturlige avsondringer. Huden er jo vårt største organ, den puster like mye som en lunge, og avgir samme mengde avfallsstoffer som en nyre! 

For at huden skal fungere optimalt, puste og avsondre men likevel få nødvendig beskyttelse, trenger den gode, naturlige planteoljer. En god hudkrem bør inneholde minst en "tørr" og en fet olje.Med tørre oljer menes at de trekker raskt inn i huden, nærer og myker opp  de dypere hudlag. Tørre oljer er for eksempel tistelolje som inneholder mange fler-umettede fettsyrer.Fete oljer deponeres i de øvre hudlag, nærer og myker opp samtidig som de beskytter huden. Fete oljer er eksempelvis mandel- og avocado-olje. Olivenolje inneholder mye vitamin E som er en god anti-oksydant. Den motvirker "harskning" av huden, og forsinker derved rynkedannelse og aldringsprosess.

Til leppebeskyttelse trenger vi fettstoff som opptas meget langsomt av huden, som en blanding av fete oljer og bivoks. De fleste lebepomader på markedet inneholder vaselin. Vaselinsyre "spiser opp" det naturlige hudfettet, og vi opplever å måtte smøre oss hele tiden.Vaselin er ikke å anbefale som hudpleieprodukt i noen sammenheng.

Væskebasen i i de fleste kremer er vann (aqua) tilsatt syntetisk parfyme. Det gir fuktighet til huden, men mange reagerer allergisk på parfyme. Her er Aloe Vera-saft, urteuttrekk og eteriske duftoljer langt bdre alternativer.De gir god fuktighet samtidig som de har legende og stimulerende virkning på hudplager, og vedlikeholder sunn normalhud.

Ta en gjennomgang av produktene du har stående, ikke minst baby-produkter. Her er det dessverre mye som ikke er bra. Selv i såkalt "rene" naturprodukter finnes syntetiske stoffer. Heldigvis finnes gode alternativer, vi må bare vite hva vi skal se etter for ikke å bli lurt.

Allergireaksjoner kan forekomme på alt, også naturprodukter. Men det merkes fort, og gir ingen skadevirkninger slik langvarig bruk av syntetiske stoffer kan gjøre.